Sla over naar de inhoud

Verklein jouw impact: 3 tips

Volgens Babette Porcelijn, auteur van het boek De Verborgen Impact (een aanrader!), kunnen we onze voetafdruk direct een flink stuk verkleinen als we de volgende 3 zaken direct DOEN (of beter: niet meer doen)

Helemaal onderaan dit blog: Test zelf jouw huidige impact.

1) Koop minder electronische spullen

Je zou het misschien niet zeggen, maar de grootste bijdrage aan het verkleinen van je voetafdruk zit ‘m in het wijzigen van je aankoopgedrag ten aanzien van – met name – electronische spullen. Veel van onze electronica komt uit Azië, dus je was je waarschijnlijk al bewust van de transportimpact. De spullen zijn veelal verpakt in plastic, ook die impact is niet moeilijk te missen. De verborgen impact zit ‘m echter in de enorme hoeveelheid water die nodig is, en in de vervuilende chemische processen en de uitstoot van broeikasgassen die plaatsvinden tijdens het productieproces.

Het maken van electronica is zo ongelooflijk vervuilend, dat je direct een positieve bijdrage levert als je minder (of helemaal niet meer?) van deze spullen koopt, ze langer gebruikt, tweedehands koopt, laat repareren etc.

Bron: think big act now

2) Eet minder vlees

Voedsel in het algemeen heeft een enorme impact op de Aarde en dus op het klimaat. Neem je eigen eetpatroon eens onder de loep en bekijk waar het ietsje minder kan. Da’s niet alleen beter voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee, gewicht én niet te vergeten je gezondheid.

Bron: Voor de wereld van morgen

Van al het voedsel is de impact van vlees eten het grootst. Vlees staat zelfs op nummer 2 in de Impact Top 10! Om ervoor te zorgen dat er een lekker mals stukje vlees op ons bord ligt, moet het rund flink dooreten. De productie van al dat veevoer kost gigantisch veel water. En water is al lang geen vanzelfsprekendheid meer. Het feit dat het elke dag probleemloos bij ons uit de kraam komt, betekent niet dat dat in andere delen van de wereld ook zo is. Daarnaast worden er wereldwijd constant bossen gekapt om meer ruimte te maken voor veevoerproductie. We realiseren ons niet dat het feit dat wij graag een stukje vlees eten, in andere delen van de wereld leidt tot economische schade.

Is er iets wat wij kunnen doen? Absoluut! Het beste alternatief is uiteraard: stoppen met vlees eten. Maar er zijn meer alternatieven en je weet: ieder steentje is er één, dus kies uit welk steentje jij gaat bijdragen vanaf nu:

  • minder vlees eten (niet meer elke dag een stuk vlees bij het avondeten en minder of geen vleesbeleg)
  • een kleiner stukje
  • kies voor kip of varken, want dat heeft minder impact dan rundvlees
Bron: Voor de wereld van morgen

3) Wijzig je woning en woongedrag

Des te groter het huis , des te meer impact. Kleiner wonen is dus een oplossing.

Iets minder rigoreus? Ga dan eens na waar in huis de impact verkleind kan worden. Sommige suggesties vergen een flinke investering, andere vergen vooral een gedragsverandering: Ga voor groene stroom, breng LED verlichting aan, isoleer waar mogelijk nog beter, bijvoorbeeld met tochtstrips (goedkoop) of dubbel glas (duurder), zet de verwarming minder hoog, douche korter (of koud?), plaats zonnepanelen, een warmtepomp, doe electra en lichten uit als je ze niet gebruikt, kook 1 liter water in de waterkoker en schenk dit in een thermoskan in plaats van voor elk kopje thee de waterkoker opnieuw aan te zetten, was je kleren op maximaal 40 graden.

Zo, dit waren zomaar 10 verschillende suggesties waar je er vast eentje kunt uitpikken en om direct toe te passen.

Bron: zaailingen.com duurzaam leven
Published inTip van Ginger

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *