Sla over naar de inhoud

Plasticsoep? Doe mij maar Plasticdieet!

Een paar dagen geleden schreef ik over de zwerfafvalwandeling. Dat is een hele eenvoudige en concrete manier om een steentje bij te dragen aan het plasticprobleem in Nederland en de rest van de wereld. Maar er is meer. Je kunt ook op plasticdieet.

Wat is een plasticdieet?

Een plasticdieet betekent simpel gezegd dat je producten die zijn gemaakt van plastic, waar plastic in is verwerkt, of die verpakt zitten in plastic, vervangt voor duurzamere alternatieven. Om je daarbij te helpen kun je een gratis app downloaden: My little plastic footprint. Samen met die app loop je als het ware door je huis, tuin ,vrije tijd etc. en kom je items tegen die je regelmatig gebruikt. Die items kun je aanklikken en dan zie je eerst wat de plastic impact is, en vervolgens hoe of waar je op zoek kunt naar alternatieven.

Zelf dacht ik al redelijk goed bezig te zijn, maar alsnog scoor ik 50 punten op de PMI (Plastic Mass Index). Nu heb ik nog bijna 40 items op mijn ‘to-do-lijst’ staan die ik mag verduurzamen. Van bepaalde items wist ik niet eens dat er plastic in zat en van andere items wist ik helemaal niet dat er plasticvrije alternatieven bestaan. Alleen al om die reden is het een handige app. Hij maakt je snel bewust van je plasticgebruik én van simpele manieren om het gebruik te minderen.

Plasticvrij boodschappen doen? Een uitdaging!

Zelfs als je de app niet gaat gebruiken kun je jezelf vandaag nog uitdagen aan de slag te gaan met je plasticdieet. Daarvoor raad ik je aan om naar de supermarkt te gaan met de intentie om je normale, dagelijkse boodschappen te doen, maar dan helemaal plasticvrij. Bij de groenten en fruit gaat het vast nog lukken. (Neem vanuit huis in ieder geval (papieren) zakjes of tasjes mee). Bij de kaas- en vleeswaren, de zuivelschappen en ja, eigenlijk zowat de hele supermarkt, gaat het een behoorlijke uitdaging zijn. Kaas, vlees en brood zou je in een zelf meegenomen bakje of katoenen broodzak kunnen laten verpakken. Verder zijn glazen en kartonnen verpakkingen goede alternatieven voor plastic. Als het echt niet lukt om plasticvrij in te kopen bij een bepaalde winkel en je hebt de mogelijkheid, tijd én het doorzettingsvermogen om je missie te laten slagen, dan kun je overwegen om bijvoorbeeld naar de kaasboer, bakker en slager te gaan.

Bewustwording is belangrijker

De belangrijkste reden om je deze uitdaging te laten doen is je bewust te laten worden van de grote hoeveelheid producten die in plastic verpakt zijn. Toen Richard en ik besloten om ons plasticgebruik te verminderen liepen we hier ook tegenaan. Nog steeds lukt het ons niet om 100% plasticvrij te kopen, misschien zelfs niet 75%.
Zoals ik hierboven al schreef wist ik van bepaalde zaken helemaal niet dat er plasticvrije alternatieven bestaan dus ik nam het altijd maar voor lief. Soms is het ook echt gemakzucht, hoor. En dat geeft helemaal niet. Het gaat erom dat we – en dan bedoel ik wij allemaal, dus ook jij als lezer – ons best doen om iets positiefs bij te dragen en die bijdrage hoeft niet perfect te zijn.

Plastic soup Foundation

Mocht je meer willen weten of lezen over wat je nog meer kunt doen als consument of ondernemer, of wil je weten wat de impact van plastic is op dieren en op je eigen gezondheid, dan raad ik je de website van de plastic soup foundation aan.

Published inTip van Joy

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *