Sla over naar de inhoud

Natuurlijke verzorgingsproducten voor mijn huid

Qua (huid)verzorgingsproducten probeer ik telkens stappen te nemen die natuurlijker, groener en duurzamer zijn. Het leek me leuk om eens te delen welke producten dat zijn. Misschien inspireer ik je ermee?

Het begon ongeveer 10 jaar geleden, tijdens mijn opleiding tot Ayurvedisch Practitioner. Daar leerde ik dat alles wat we op onze huid smeren, ook ín ons lichaam komt en dat het lichaam dit dient te ‘verteren‘ of te verwerken. Ik besloot op dat moment om mijn lichaam zoveel mogelijk te voorzien van producten die liefst 100% natuurlijk zijn. Het ging me dus vooral om mijn eigen gezondheid.

Nu dat we in een Tiny House wonen en niet zijn aangesloten op het riool vind ik het niet alleen voor mijn eigen lichaam en gezondheid, maar vooral voor die van de natuur een hele fijne gedachte dat de producten die we gebruiken weinig – en liefst helemaal géén – negatieve impact hebben.

Om te douchen gebruiken we Aleppo zeep van 100% olijfolie. Deze zeep is 100% plantaardig, dermatologisch getest, geschikt voor elk huidtype, zonder conservering en synthetische toevoegingen. De ingrediënten zijn: Sodium Olivate, Vegetable Glycerin, Aqua. Wij zijn er heel tevreden over.

Om mijn haren te wassen gebruik ik een shampoobar van Werfzeep. Nu heb ik de honingshampoo en de vorige keer had ik de kruidenshampoo. Beiden vind ik heerlijk ruiken en prima om mijn haren mee te wassen. Ingrediënten: kokosolie, olijfolie, natriumhydroxide, water, neemolie, cacaoboter, karitéboter, castorolie, etherische eucalyptusolie, etherische lavendinolie, zomerhoning, etherische korianderzaadolie, etherische cajeputolie, etherische pepermuntolie, etherische wortelzaadolie.

Mijn dagcrème wordt speciaal voor mij gemaakt door mijn lieve vriendin Kirsten die in opleiding is voor herboriste. Bij haar heb ik mogen aangeven wat mijn wensen zijn en daar heeft zij de crème op afgestemd. Helemaal natuurlijk uiteraard.


Voordat Kirsten mijn crème maakte, en nu nog steeds trouwens, gebruikte ik biologische olijfolie met een druppeltje biologische appelazijn.
Ditzelfde mengsel of kokosolie gebruik ik ook als ‘bodylotion’. Sesamolie heb ik ook veelvuldig gebruikt.
En mocht je het je afvragen, dan is het antwoord ‘ja’, de oliën waar je ook mee kookt, dus gewoon gekocht bij de biowinkel. Wel bewaar ik de oliën in een apart potje/flesje, dus ik smeer me niet in met olijfolie uit dezelfde fles als waarmee ik kook.

Onze tandpasta is van het merk Himalaya en dan de variant zonder fluoride, maar meestal maakt Richard zelf de tandpasta met o.a. kokosolie en kurkuma.

Deodorant gebruik ik niet. Grappig eigenlijk, want vroeger was ik grootgebruiker van de nivea deoroller. Totdat ik dus die opleiding tot Ayurvedisch Practitioner ging doen en me realiseerde dat deo helemaal niet zo best is voor de huid en het lichaam. De oliën die ik hierboven noemde als bodylotion doen het bij mij ook prima als deo.

Dan hebben we nog mijn make up en de make up reiniging. Ja, daar mag ik nog wat stappen maken. Ik gebruik eigenlijk alleen make up in de herfst- en wintermaanden wanneer ik vind dat ik er wat bleekjes uitzie. Wat ik gebruik is blush en mascara, meer niet. Oh, en echt in de winter, wanneer mijn gezicht op z’n bleekst is, dan gebruik ik – sinds dit jaar – de BB-crème van Nivea.
In de avond reinig ik mijn huid met reinigingsdoekjes, gewoon van het Kruidvat-merk. Ik heb het geprobeerd met kokosolie en warm water en dat werkt wel, maar ik vind het gedoe en ik merk dat ik daar ’s avonds vaak geen zin in heb.

Nu dat ik het allemaal benoem vind ik persoonlijk dat het heel erg meevalt met de hoeveelheid producten die ik gebruik en dan voldoet het grootste deel ervan ook nog eens aan mijn wens dat het zo natuurlijk, groen en duurzaam mogelijk is. Hoe zit dat bij jou? Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren met mijn minimalistische lijstje van natuurlijke huidverzorgingsproducten en ik hoor het heel graag als jij een suggestie hebt voor een natuurlijke blush, mascara en gezichtsreiniging die écht natuurlijk en liefst ook écht betaalbaar zijn 😉

Published inTip van Joy

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *