Sla over naar de inhoud

Mijn Miracle Morning

Ik had tot een poos geleden geen idee dat er tegenwoordig een mooie naam bestaat voor mijn (vaste) ochtendritueel: Miracle Morning. De dag (vroeg) beginnen voor jezelf heeft een positieve uitwerking op de rest van de dag, en als je het elke dag doet, heeft het dus een positief effect op de rest van je leven. Beetje makkelijk gezegd misschien, maar ik heb al meer dan 10 jaar een soort Miracle Morning en ik kan (en wil) nooit meer zonder omdat het zoveel kwaliteit toevoegt aan m’n leven…

Podcast Giel Beelen en Ayurveda

In podcast #59 van Giel Beelen (Kukuru) ging het over zijn ochtendroutine. De podcast is een mini-compilatie van zijn webinar waarin meerdere deskundigen spraken over o.a. het belang en nut van zo’n ochtendritueel. Het was fijn om weer eens wat feitjes te horen én om bevestigd te krijgen dat ik harstikke goed bezig ben 😉

Mijn ochtendroutine begon tijdens een opleiding tot Ayurvedisch Practitioner. Hier werd mij duidelijk hoeveel ik zelf kan doen om mijn gezondheid te bevorderen en hoezeer een ochtendroutine daaraan kan bijdragen. Ik houd wel van experimentjes en ik deed per slot van rekening die opleiding, dus ik paste de ‘wetenschap’ toe op mezelf en zo kwam mijn Miracle Morning tot stand.

De ochtendroutine

1. Ik begin mijn dag vroeg. Liefst vóór zonsopgang en zonder wekker. In voorjaar en zomer lukt dit makkelijk en ben ik soms al (uit mezelf) om 05.00u wakker. In najaar en winter gebruik ik zonodig een lichtwekker en sta ik sowieso later op (gemiddeld tussen 05.30 en 07.00) omdat de zon ook later opkomt.

2. Vervolgens ga ik drinken. Veel drinken, oftewel bulk drinken zoals Richard de Leth dat noemt in de hierbovengenoemde podcast.
Ik drink 2 grote glazen lauwwarm water, 1 groot glas warm water met een halve biocitroen en 1 glas warm water met biologische appelazijn. Tussendoor drink ik koffie. Minimaal 2 tot max 5 kopjes (veelal decaf). Soms zwart, soms met honing, soms met (plantaardige) melk en soms ga ik er zelfs speciaal de deur voor uit!
Oké, dit zal ik even uitleggen:
1) Ik drink niet al die glazen water en koffie achter elkaar, maar verspreid over de ochtend. Ik schat dat ik die 4 glazen water van +/- 300ml verspreid over 2 uur drink. De koffie drink ik tussen opstaan en 12.00u ’s middags.
2) Uiteraard is koffiedrinken niet Ayurvedisch ;-). Dit is dus al direct een tweak die ik in mijn routine heb aangebracht. Voor mij is het koffiemomentje een heilig momentje waar ik waanzinnig van geniet en dus een moment dat ik me bij uitstek gun tijdens die magische morgen!

3. Oké, verder. Net zoals Giel Beelen schraap ik mijn tong. Dit doe ik met een schraper die ik daar speciaal voor heb gekocht. Wat Giel volgens mij niet weet is dat je – volgens de Ayurveda – je tong pas ‘mag’ schrapen nádat je naar het toilet bent geweest voor de grote boodschap. Dit heeft te maken met opwaartse en neerwaartse energie. Ontlasting is neerwaartse energie. Tong schrapen is opwaarts. Eerst poepen dus. Dan tong schrapen. Mijn schraper gaat trouwens áltijd overal mee naartoe. Tong schrapen sla ik nóóit over.

Omdat – volgens de Ayurveda – het loslaten/uitscheiden zo belangrijk is aan het begin van de dag en omdat andere activiteiten daar qua energie mee conflicteren, wacht ik bijvoorbeeld met mediteren en sporten (opwaartse energie) totdat ik naar het toilet ben geweest. Ja sorry, heb ik het weer over poepen. Volgens mijn Ayurvedisch leraar kun je je darmen trainen en ze leren om first thing in the morning los te laten, simpelweg door telkens rond hetzelfde tijdstip op het toilet te gaan zitten en rustig de tijd te nemen. Dit heb ik gedaan, en met succes. Het duurt dus heus geen uren voordat ik verder kan met de volgende stappen van mijn Miracle Morning, maar slechts enkele minuten. En een glas warm water helpt al enorm 😉

Hoogste doel van mijn Miracle Morning: maximaal genieten!

Goed, waar waren we?
4. Water drinken, koffiemomentje, ‘loslaten’ op het toilet, tong schrapen en dán begint het pas echt: wat ik nu doe is tegenwoordig afhankelijk van waar ik zin in heb en van hoeveel tijd ik heb. Toen ik net startte met mijn routine hield ik heel strikt vast aan bepaalde handelingen en volgordes. Nu is mijn hoogste doel om maximaal te genieten van mijn ochtend en dus doe ik waar ik me goed bij voel. Ik vraag mezelf elke ochtend even bewust af waar ik zin in heb. Vrijwel altijd is dat: 1) mediteren en/of ademhalingsoefeningen, 2) iets inspirerends lezen of zelf schrijven, 3) 12 zonnegroetjes (als warming up), 4) bewegen in de vorm van een workout, hardlopen of een wandeling, en tot slot koud douchen (wij hebben geen warm water, dus ik kan niet anders, but I love it!)

Soms gooi ik het helemaal om en spring ik (ná stap 1 t/m 3) op de fiets naar Heinsberg (Duitsland, +/- 13 km) waar de bakker al om 06.00u open is en waar ik gezellig in m’n uppie lekkere koffie kan drinken. De computer gaat dan mee en dan zit ik daar een paar uurtjes te werken. Het is zo heerlijk om in alle vroegte al buiten te zijn, de vogeltjes te horen fluiten en de frisse ochtendenergie op te snuiven. Nog geen mens op straat en de energie is nog heel puur. Ook al doe ik dan geen echte meditatie volgens het boekje, al zittend op een matje, benen gekruist en ogen dicht, het effect is hetzelfde: ik voel dat ik leef en ik ervaar heel veel dankbaarheid omdát ik leef. En daar gaat het me om in de ochtend: contact maken met mezelf, naar mezelf luisteren, mezelf zíen en mezelf dat gevoel gunnen van: I’m alive!

Alles bij elkaar duurt mijn Miracle Morning zo’n 2 tot 3 uur. Wanneer ik om 05.00u opsta ben ik om 08.00u klaar. Sta ik om 06.00u op, ben ik rond 09.00u klaar. Ontbijten doe ik pas wanneer ik voel dat ik trek heb, dus dat is geen vast onderdeel van de routine.
Als je zelf geen ochtendritueel hebt klinkt 2 tot 3 uur waarschijnlijk als een mega-tijdsinvestering en feitelijk is het dat ook. Voor mij weegt de kwantiteit echter niet op tegen de kwaliteit. Ik weet van mezelf dat mijn dag verder te vol zit voor andere sport-, meditatie-, rust-, of koffiemomentjes. Als ik ze in de ochtend niet ‘pak’, dan komt het er niet meer van terwijl dit soort momenten voor mij juist zijn om op te laden qua energie.

Ik ben wel benieuwd of jij een ochtendroutine hebt en hoe die eruit ziet? En ik vraag me ook af je het misschien leuk of interessant vindt om te weten hoe ik mediteer en welke verschillende workouts ik doe? Zo ja, dan kan ik daar in een volgend blog iets meer over vertellen…

Published inTip van Joy

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *