Sla over naar de inhoud

Maak ’n zwerfafvalwandeling

Waar zal ik eerst mee beginnen? De 685 voordelen van het gebruik van de ‘benenwagen’, of de harde cijfers over zwerfafval en de schade die dat aanricht in de natuur? Of misschien geen van beide? Precies, dat doe ik, want over beide thema’s is ruim voldoende info te vinden op het internet, dus laat ik het eens hebben over waar ik in de titel reeds naar verwijs: De Zwerfafvalwandeling.

De zwerfafvalwandeling: kleine moeite, groot plezier

Joy & Ginger roept je op om een zwerfafvalwandeling te maken. Je kunt er speciaal voor de gelegenheid op uit trekken, of je maakt een rondje door de wijk, alles is goed. Neem een tas of vuilniszak mee, trek eventueel handschoenen aan, en spreek met jezelf en/of je wandelgenoten af hoeveel stuks zwerfafval je per persoon opraapt. Alles wat niet thuishoort in de natuur is zwerfafval. Ik beloof je dat het niet moeilijk zal zijn.

Onze eigen ervaring tijdens World Cleanup Day

Rich en ik nemen regelmatig zwerfafval mee naar huis. Lege drinkflesjes (vooral water), lege blikjes (vooral bier en energiedrankjes) en lege sigarettenpakjes. Thuis gooien we het dan weg in de daarvoor bestemde afvalbak.
Vorig jaar, op 21 september tijdens World Cleanup Day, besloten we om vanaf het huis van mijn vader een rondje langs de weg te lopen om rommel op te ruimen. Het is een rondje van 1,5 kilometer en we hadden in totaal 6 volle vuilniszakken!
Dat hadden we echt niet verwacht. Ik weet het niet zeker, maar volgens mij wordt er wekelijks op datzelfde stuk schoongemaakt door de gemeente. Ik zie heel vaak mannen in oranje hesjes met prikstokken dezelfde route afleggen als die wij toen liepen. Reden te meer voor mij om verbaasd te zijn over het resultaat. Binnen een week 6 volle vuilniszakken.

Terwijl we daar liepen voelden we ons enerzijds trots op onszelf omdat wij ons steentje bijdroegen aan het schoner maken van onze Aarde. Anderzijds maakte het ons echt verdrietig, want hoe klein is de moeite om het wikkeltje van je snoepje in je broekzak te stoppen en thuis weg te gooien? Waarom laat je je lege drinkflesje niet in je auto liggen tot thuis? Waarom in de natuur? Wat denk je dan?
Waarschijnlijk denkt zo iemand helemaal niet. Maar wij dus wel. En het maakte ons alleen nog maar bewuster én vastberadener (dat is geen woord, maar ach) om letterlijk en figuurlijk netjes om te springen met de natuur waar wij immers deel van uitmaken.

Maak er een gewoonte én een traditie van

Joy & Ginger staat voor je goed voelen door goed te doen. Niet eenmalig, maar als leefstijl. Jij wilt dat ook, anders was je niet op deze site terechtgekomen 😉

De eerste stap om je goed te voelen door iets goeds te doen is door letterlijk te gaan ‘stappen’, lopen maar! Maak dus die eerste zwerfafvalwandeling en deel je ervaringen hieronder in de reacties of via Facebook. Dat kan met woorden, foto’s en zelfs video’s.

En daarna? Dan ga je dit vaker doen, zodat het een gewoonte wordt. Misschien kun je tijdens je dagelijkse wandeling met de hond een stuk zwerfafval oprapen? Of 1x per week een rondje door de wijk, het park of het bos lopen en minimaal 10 stuks afval meenemen? Zet een zwerfafvalwandelclub op voor jong en oud. En schrijf je nu vast in voor World Cleanup Day 2020 op 19 september.

PS. Op de site van World Cleanup Day vind je wat praktische tips voor de daadwerkelijke wandeling.

Succes en veel plezier!

Published inTip van Joy

2 Comments

 1. Ria Rose Offermanns Ria Rose Offermanns

  13 april 2020 – tweede Paasdag
  Ginny heeft op FB een challange geplaatst waaraan ik deel wil nemen.
  Maar op de eerste dag moet ik al afhaken. De opdracht is een afvalwandeling te maken. Vandaag is het heel koud ten opzichte van de voorbije dagen. Dit laat me denken aan Pasen 1979, maar dat is weer een heel ander verhaal. Het nodigt echt niet uit met die koude noordenwind om een wandeling te maken. Als je in een rolstoel zit dan kun je je niet warm lopen en zeker niet in een elektrische. Dat betekent dus warme trui aan; in de beenzak; warme jas aan; handschoenen en sjaal. Pfff. Eerlijk gezegd blijf ik liever binnen nu. Maar dan ook nog afval verzamelen.

  Ik zie het al helemaal voor me. Ik met een vuilniszak en helpinghand in mijn ene hand en de andere aan de besturing. Stop. Ik zie wat liggen en kom er net bij. Ik probeer het op te rapen, maar omdat het zover weg ligt heb ik onvoldoende kracht om de knijper goed dicht te knijpen. Ik rij door tot aan het volgende object. Een blikje. Ook dat kan ik vergeten het glipt steeds weer tussen de grijpers uit. Een plastic zakje. Gelukkig dat kan ik oprapen. De paar mensen die ik tegen kom zien het schouwspel aan en ik zie ze twijfelen ‘moet ik helpen of juist niet?’

  In principe kan ik deze uitdaging aan. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar gezien de omstandigheden vandaag zie ik er toch vanaf.
  Maar Ginny heeft wel gelijk. Als we tijdens onze wandeling afval mee naar huis nemen dan wordt de wereld vanzelf een stukje schoner. En als de een ziet dat de ander het doet zullen er misschien meer volgen. In het vervolg neem ik een zakje mee en als ik er bij kan zonder helpinghand neem ik het mee naar huis. Het zal zeker makkelijker worden als ik samen met iemand op pad ben. Als ik even had door gedacht had ik dit al veel eerder kunnen doen. Maar, denk ik nu, dan moet ik wel een wegwerphandschoen aan mijn hand zien te frummelen. Gezien mijn beperkte handfunctie sta ik toch weer voor een nieuw ‘probleem’. Tijd om na te denken hoe ik dit kan oplossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *