Ben je nét, of nog niet, bekomen van de uitdaging om plasticvrij boodschappen te doen, zadel ik je alweer op met een andere behoorlijke challenge: lokale en seizoensgebonden producten kopen. Mocht dit te moeilijk zijn, dan kun je lokaal veranderen in nationaal (uit Nederland afkomstig).
Veel voordelen aan lokaal kopen
Op de fiets naar de lokale boer(derijwinkel) en onderweg nog een aantal keer stoppen om wat zwerfafval op te rapen. Waauw! Wat een positieve bijdrage lever je dan! Naast het feit dat de lokale ondernemer blij is met jouw komst, is het bij een lokale winkel vaak gangbaarder is om je producten in zelf meegebrachte bakjes te laten doen (plasticvrij inkopen dus) én de transportkosten van het gekochte product zijn nihil. Over het verkleinen van je footprint gesproken!
De Buurderij, Herenboeren, Streekboeren
Als je in een stad woont en niet direct toegang hebt tot een boer(derijwinkel) dan zijn er nog steeds genoeg opties. Heb je bijvoorbeeld al eens gehoord van De Buurderij, van Herenboeren of van Streekboeren? Dat zijn allemaal (burger)initiatieven gericht op lokaal, duurzaam voedsel produceren en met zo kort mogelijke ketens. Vaak kun je op hun website zelfs informatie vinden over hoe je zélf en dergelijk initiatief opzet…? 😉

Filmpje Herenboeren
Voedselbossen, pluktuinen, je eigen moestuin en in de natuur?
Tegenwoordig hoor je de termen steeds vaker: voedselbossen en Tiny Forests. Zelf werk ik maandelijks mee aan de realisatie van Voedselbos Haverland bij mij in de buurt. Een voedselbos staat vol met meerjarige planten, struiken en bomen met eetbare delen. Wat je ook steeds vaker tegenkomt zijn pluktuinen. Vaak gaat het om het plukken van bloemen, maar soms vind je er ook groenten en fruit. In je eigen tuin kun je eenvoudig een moestuin beginnen en heb je geen tuin, dan zijn er tegenwoordig allerhande trucjes om ook op je balkon een scala aan eetbare lekkernijen te kweken. Uiteraard is er in de ‘wilde’ natuur ook veel eetbaars te vinden en dat is altijd van het seizoen. (kleine disclaimer: wat je in de natuur vindt is misschien wel eetbaar, maar niet altijd even schoon!)

Toch naar de supermarkt?
Zelfs als je toch het liefst bij je vertrouwde supermarktketen de dagelijkse boodschappen doet, kun je bewust kiezen voor lokale (of beter: nationale) en seizoensgebonden producten. Appels en peren komen vaak uit Nederland. Let daar dus op en probeer appels uit bijvoorbeeld Frankrijk te vermijden. Tropisch fruit is dus een ‘no go’. Helaas. Hetzelfde geldt voor groenten. Kijk naar het land van herkomst en bedenk tegelijkertijd of de groenten wel passen bij het seizoen.
Welke groenten en fruit zijn van dit seizoen?
Vaak zijn de groenten die in de aanbieding zijn de seizoensgroenten. Koop je bij een lokale boer, dan hoef je het hem of haar maar te vragen. Heb je echt geen idee, check dan even het internet voordat je op pad gaat (om eerlijk te zijn heb ik dat in het begin ook moeten doen, want ik had werkelijk geen idee!).
Op dit moment zijn er bijvoorbeeld witte asperges.

Gezondheidsvoordelen van lokaal en seizoensgebonden eten
Naast alle milieuvoordelen heeft lokaal en seizoensgebonden eten ook gezondheidsvoordelen. Het past simpelweg beter bij wat ons lichaam in een bepaald seizoen nodig heeft. Een voorbeeld wat mijn punt hopelijk mooi illustreert: het meeste fruit heeft een verkoelend effect in het lichaam. Wij zijn gewend dat we 12 maanden per jaar fruit kunnen kopen in de supermarkt, maar als je in de winter naar de bomen en struiken kijkt, dan zie je dat ze kaal zijn, er groeit geen fruit. In ons klimaat heeft het lichaam in de winter eigenlijk geen behoefte aan fruit, want buiten is het koud. Ons lichaam heeft iets warms nodig. Geen fruit dus, tenzij je het opwarmt en combineert met vetten uit boter of noten.
Een ander belangrijk voordeel is dat het voedsel verser is en nog alle voedingsstoffen bevat omdat het minder lang onderweg is geweest. Soms zijn er chemische stoffen aan toegevoegd om het langer houdbaar te maken. Bij lokaal en seizoensgebonden producten komt het meestal rechtstreeks van de boer.

Ik hoop dat ik je met dit blog wat handvatten heb aangereikt om lokaal en seizoensgebonden eten makkelijk(er) te maken. Eet smakelijk alvast!
Laat als eerste een reactie achter