Door die zin werden Rich en ik getriggerd toen we ‘m lazen in een artikel in het tijdschrift Genoeg editie Zomer 2020. Geld op zichzelf is niet goed of slecht. Het gaat veel meer om de vraag waaraan we ons geld uitgeven. In het specifieke artikel ging het erover dat we het oneerlijke voedselsysteem van de grote, reguliere supermarkten in stand houden als we daar onze boodschappen blijven doen.
“Hij heeft gelijk”, vonden wij. Wij willen graag onbespoten, vers, liefst lokaal, seizoensgebonden, biologisch en eerlijk voedsel kopen. Voedsel waarvoor iedereen in de voedselketen een eerlijke prijs heeft gehad. Voedsel waarbij je niet hoeft te twijfelen aan het BIO-logo dat op de verpakking staat. Voedsel dat is gemaakt met respect voor mens, dier en milieu. En dat voedsel, ja, dat heeft een prijs. Een prijs die wij – ik zeg het eerlijk – ook niet altijd willen of kunnen betalen. Tegelijkertijd speelt gemakzucht mee. Alles in één keer bij de grootgrutter kopen is efficiënter dan naar allemaal aparte winkels gaan. Dat doen we al, en daar hebben we – ook dat zeg ik eerlijk – niet altijd tijd voor en zin in.
Toch zijn we getriggerd, we voelen ons aangesproken en uitgedaagd en we zijn momenteel onze keuzes aan het heroverwegen: welke producten kopen we nog bij de grootgrutters en welke alternatieven zijn er? Natuurlijk hoeft het allemaal niet perfect, en als je kijkt naar hoe we 10 jaar geleden leefden, eten en dachten over consumeren in het algemeen, dan zijn we absoluut al ver gekomen. Toch voelt dat niet als een vrijbrief om dan nu maar te zeggen: “Wij doen al best veel om ons steentje bij te dragen, het is wel even genoeg zo”. Nee, we voelen ons juist uitgedaagd om een volgende stap te nemen. We hebben een missie om de Aarde zo min mogelijk te belasten en daarin willen we telkens een beetje verder gaan.
Dankzij inspirerende, confronterende, mooie of juist vreselijke verhalen van anderen, via social media, uit boeken of op tv, leren we hoe het écht zit, hoe het beter kan en hoe het anders móet. Soms voel ik me des te schuldiger omdat ik ondanks de kennis die ik heb toch niet de juiste keuze maak en kies voor gemak en goedkoop.
Zo zagen we alweer 5 jaar geleden onderstaande documentaire over hoe de grote supermarkten de prijzen bepalen en wat de consequenties daarvan zijn voor de boeren, hun land, hun dieren en onze eigen gezondheid.
De docu gaat over de supermarktketens in België, maar het is copy-paste voor Nederland. Als je deze docu kijkt, én wetende dat dit al 5 jaar geleden is gefilmd, én kijkende naar de huidige acties van de boeren in ons eigen land, én in je achterhoofd een klimaatcrisis, dan kun je toch niet langer je ogen sluiten en met goed fatsoen boodschappen bij de AH of Jumbo doen?
Voor ons is het in ieder geval weer tijd om in actie te komen. Helaas voor onze favoriete bio pindakaas die we altijd kopen bij de AH voor slechts 2,29. Totdat je op bent gaan we van je genieten en daarna kopen we ‘m bij de biowinkel voor het dubbele.
Vind je het leuk als we je op de hoogte houden over onze nieuwe uitdaging of heb je er vragen over, laat het ons weten. We horen graag van je. Kijk onderstaande docu en vertel ons hoe hij jou heeft geraakt en óf en wat jij gaat wijzigen in je consumptiepatroon.
Ja..zoveel mogelijk biologisch én bij winkels die een groene, gezonde en mens- en milieuvriendelijk oogmerk hebben..
Precies dat Louis! Dankjewel voor je reactie.