Sla over naar de inhoud

Hoe is het om te wonen in een Tiny House?

Hoe is het om in een tiny house te wonen? Wat missen we? Wat is het leukst? Wat is minder leuk? Die vragen krijgen we best vaak dus ik dacht; laat ik ze eens beantwoorden, want grote kans dat jij hier ook nieuwsgierig naar bent, toch?

Hoe is het om in een Tiny House te wonen?

Absoluut geweldig! En ik spreek 100% namens Richard en mij. Ja, het is klein, maar daar hebben we heel bewust voor gekozen. Net zoals we met ons volle verstand hebben gekozen voor alleen koud water, een leven zonder koelkast en mét een composttoilet. Natuurlijk weet je op het moment dat je zo’n keuze maakt nog niet hoe het in de praktijk zal zijn, maar daar kom je gauw genoeg achter en alles went enorm snel. Het is inmiddels juli 2020 en we hebben nog steeds geen koelkast, terwijl dat heus wel zou kunnen, maar het is simpelweg niet nodig. Ook het feit dat we enkel koud water hebben is geen probleem. Als we qua stroom onze eigen energie zouden opwekken, dan hadden we in de winter wel een probleem gehad, want wij gebruiken de waterkoker om water op te warmen voor de afwas en we hebben een elektrische kookplaat. Beide apparaten zijn behoorlijke energievreters. Gelukkig is dit nu nog geen ‘zorg’ voor ons. We hebben absoluut de intentie om volledig zelfvoorzienend en off grid (los van nutsvoorzieningen) te leven. Dit willen we doen samen met de andere mensen die ooit in ons Toekomstpark komen wonen.

Wat missen we in ons Tiny House?

Ook nu spreek ik namens ons beide als ik zeg dat we niets missen. Ja oké, tijdens de intelligente lockdown kon het wel eens vervelend zijn tijdens een online meeting dat er geen aparte ruimte was om je even terug te trekken en ongestoord te bellen. Maar verder? We missen geen spullen, we missen geen ruimte, we missen echt he-le-maal niets. Sterker nog, het hebben van minder spullen en minder fysieke ruimte zorgt bij ons voor meer rust, overzicht, vrijheid, en tijd. En dat was precies wat we voor ogen hadden toen we besloten tiny te gaan. We wilden vooral meer tijd creëren. Tijd om buiten te zijn, in de natuur, dingen te doen die we leuk of belangrijk vinden zoals de Aarde minder belasten door onze voetafdruk te verkleinen. Ook verlangden we naar meer rust en minder ‘moeten’. Door tiny te gaan wonen hebben we het leven gecreëerd dat we wilden. We zijn dus superdankbaar en gelukkig dat dit is gelukt!

Wat vinden we het leukst aan tiny wonen?

Ik heb deze vraag aan Rich gesteld en zijn antwoord was: 1) dat je zoveel naar buiten gaat, en 2) dat je 3x nadenkt voordat je iets nieuws koopt.
Mijn antwoord is: het daadwerkelijk leven / uitdragen van de filosofie die erachter ligt. De tiny house lifestyle, zeg maar. Marjolein Jonker, de bekendste tiny house bewoonster van Nederland verwoordt het mooi op haar blog >>>

Enerzijds is het leven niet persé heel anders dan leven in een ‘normaal’ huis, want wij hebben alles wat jij ook hebt (keuken, badkamer, slaapkamer etc) alleen op een kleiner oppervlak. Anderzijds biedt het feit dat ons huisje is afbetaald ons veel vrijheid. Ik heb altijd graag gewerkt, maar het feit dat het ‘moest’ om de hypotheek te betalen heeft me altijd tegengestaan. Het overige geld dat ik verdiende ging regelrecht naar de supermarkt om eten te kopen. Dat heb ik altijd een gekke constructie gevonden. We zeggen “er moet brood op de plank komen”. Met andere woorden: we werken om in onze behoeften te voorzien en één van die behoeften is voedsel. Sinds onze fietsreis voel ik de behoefte om letterlijk te werken voor mijn voedsel … in de moestuin. In ons Toekomstpark hoop ik ook kippen, misschien geiten, en zelfs een koe of een varkentje te hebben. Maar goed, terug to the point, het leukste aan leven in een tiny house is dat je je meer verbonden voelt met de natuur. Je hoort de regen tikken op het dak, je voelt het huisje schudden als het hard waait, je gaat inderdaad veel sneller naar buiten, je denkt bewuster na over je (consumptie)gedrag en je voelt je meer verbonden met de natuur.
I SIMPLY LOVE IT!

Wat is minder leuk aan tiny wonen?

Mijn antwoord: het bed verschonen. In onze slaapkamer kun je niet staan dus het is een heel gedoe.

Richard’s antwoord: “het niet hebben van de zekerheid van een vaste woonplek”. Want ja, dat vergat ik nog te zeggen: wij staan nu in de tuin van Marinka en we hebben een vergunning om hier te blijven staan tot 20 september 2020. En die datum nadert heel snel…?!

Meer vragen?

Vond je het leuk om dit te lezen? Heb je meer vragen? Laat het ons vooral weten door een reactie achter te laten. Wie weet kunnen Rich en ik een keer een live Q&A opnemen als er voldoende animo voor is?

Published inTip van Joy

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *