Welke groene, duurzame stapjes hebben Rich en ik in 2020 gezet om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en een steentje bij te dragen aan een schonere en gezondere Aarde? We zijn er samen voor gaan zitten en hebben het jaar de revu laten passeren: welke stappen of producten vonden we prettig of juist niet en welke stappen gaan we nemen in 2021? Benieuwd naar onze bevindingen? Lees snel verder…

Duurzame stapjes in 2020:
In willekeurige volgorde (misschien brengt het je op een idee voor een Kerstkado…?)
- IBC vaten geplaatst om regenwater op te vangen zodat we van daaruit de moestuin e.d. kunnen wateren.
- Wc papier van The Good Roll. 100% boomvriendelijk en duurzaam, zonder chloor en andere geur- en kleurstoffen. Ook fijn: dat de verpakking in papier zit i.p.v. in plastic. 😉
- Nieuwe sokken gekocht van bamboe, heel blij mee. Aanrader! Zijn veel verschillende aanbieders te vinden op internet. Wij kozen voor Lotika. Zij hebben ook ander biologisch ondergoed.
- Natuurlijke deodorant. De deoroller is een soort steen (alum stone) die je even vochtig maakt onder de kraan en dan onder je oksel smeert. Geurloos. Werkt perfect. Hij doet het blijkbaar zó goed dat het niet nodig is dat hij een geurtje heeft want hij helpt gewoon echt tegen transpireren. Online te koop en bij verschillende drogisten. Kan ook prima gebruikt worden als aftershave. Richard gebruikt de Najel Aluin Stick. Rich gebruikt ‘m inmiddels een half jaar en hij is pas voor de helft op. Tel uit je winst!
- Wattenstaafje van LastSwab. Kun je tot wel 1000x gebruiken. Na gebruik gewoon schoonmaken met water en wat zeep.
- En over zeep gesproken, ja we hebben een heel assortiment aan Werfzeep in huis gehaald. Allemaal biologische handgemaakte zeepjes. Ik heb een shampoobar (kruidenshampoo en honingshampoo geprobeerd en zeer tevreden over, ruikt vooral erg lekker en schuimt goed). We hebben een schoonmaakzeep voor o.a. de afwas (doet prima zijn werk). We wassen onze handen momenteel met de Lavendelzeep en we douchen ons met Aleppozeep (dat laatste doen we trouwens al enkele jaren, dus dat telt niet als duurzaam stapje in 2020)
- Speciaal voor de afwas raspen we de zeep en daarvoor hebben we ook bij Werfzeep een zogenaamde Bubble Buddy gekocht: een zeephouder, reisdoosje en zeeprasp in één. Gemaakt van gerecycled plastic. Het raspen werkt prima!
(de lijst loopt door onder de foto…)

- Houten en vervangbare afwasborstel. Net weer een nieuwe kop erop gezet, werkt perfect op deze manier. Zelfs bij ‘normale’ supermarkten te koop en anders even online proberen.
- Plasticvrije schuursponsjes van Maistic dus gegarandeerd geen microdeeltjes plastic die in de het water en de grond terechtkomen. De spons is redelijk stug. Even wennen.
- Keukenrol van bamboe. Uitwasbaar en herbruikbaar. Nemen erg veel vocht op en zijn inderdaad heel goed meermaals te gebruiken. Op de verpakking staat tot wel 60x. Dat weten we nog niet, maar we zijn wel heel tevreden. Gekocht bij de Aldi in Duitsland, maar wellicht ook online te bestellen?
- Blikjes tonijn van Fish Tale. Duurzame tonijn, MSC-gecertificeerd én gevangen met de hengel. Alle andere vangmethoden zorgen voor “veel tot extreem veel dode bijvangst en vervuiling in de oceanen”, aldus de initiatiefnemer van Fish Tales, Bart van Olphen.
- Mijn dagcrème wordt handgemaakt door mijn lieve vriendin en herboriste in opleiding Kirsten van PLUK.
- Brood bakt Richard met de hand en het meel koopt hij bij een molen waar het nog op steen wordt gemalen.
- Voor boodschappen op de markt nemen we onze eigen bakjes mee. Er is ook een verpakkingsvrije winkel in België waar we 2x per jaar heen gaan om bulkhoeveelheden rijst en mungbonen in te kopen die we vervolgens bewaren in grote glazen potten.
- Stoffen zakdoeken! De coronamaatregelen adviseren het eenmalig gebruik van een zakdoekje, ahum ;-). Bij het opruimen van mijn vader’s huis (vanwege zijn verhuizing) kwam ik een hele berg stoffen zakdoeken tegen. Die gebruiken we nu en daarmee besparen we op papier en op plastic (van de verpakking).
- Tandenborstel van bamboehout. Heel fijn.
- We maken onze eigen waterkefir dus die hoeven we niet meer in de winkel te kopen en dat scheelt geld en natuurlijk plastic of glazen verpakkingen.
Jeetje, toch wel een lijst, hè? Eigenlijk mogen we daar best trots op zijn, toch? Hopelijk heb jij er ook wat aan?

Duurzame stapjes in 2021?
Stukje bij beetje worden we steeds groener en duurzamer en dat geeft een heel goed gevoel. Natuurlijk hebben we nog grote plannen zoals zonnepanelen of -collectoren en een wateropvang- en -zuiveringssysteem. Hier is echter ook ‘groot’ geld voor nodig en daarnaast gaan we ons er pas écht in verdiepen wanneer we op onze droomplek staan.
Tot het zover is blijft er altijd ruimte voor verfijning. Het blijft nog een beetje ‘globaal’ maar in 2021 willen we:
- nóg minder producten kopen in plastic verpakking
- nóg minder de boodschappen doen bij de grote supermarkten maar in plaats daarvan méér lokaal en biologisch.
- nóg meer seizoensgebonden eten en meer uit eigen tuin en/of uit tuinen van mensen die hun producten te koop aanbieden.
- kleding wassen met duurzaam wasmiddel. We hebben een poos het wasnootje van Seepje gebruikt, maar dit had voor ons niet het gewenste resultaat qua geur. We gaan in 2021 op zoek naar een goed alternatief. Tips zijn welkom.
- duurzame make up (blush en mascara) en duurzame make up remover. In mijn vorige blog schreef ik al dat ik een tijd kokosolie gebruikte als remover, maar ik vond dit toch ‘gedoe’. In 2021 ga ik serieus op zoek naar mooie alternatieven.
Welke duurzame stapjes heb jij genomen in 2020 en ben je van plan te nemen in 2021?

Laat als eerste een reactie achter