Rich en ik zijn in augustus eindelijk gestart met sparen voor – én serieus zoeken naar – een camperbusje. Al jaren hebben we het erover hoe leuk het zou zijn om een campertje te hebben. Op een vrije dag in de camper stappen en gewoon gaan rijden tot we een mooie plek tegenkomen, parkeren, ter plekke lunch bereiden, een wandeling maken, avondeten, (wild) kamperen en de dag erna weer naar huis. Of met de camper en de fietsen op vakantie. Of een langere reis.
We associëren de camper met vrijheid. Vinden we het op plek A toch niet zo leuk? Dan nemen we ons huisje mee en rijden we naar plek B. Is het geen geschikt weer om in een tent te kamperen? In een camper daarentegen is het prima toeven. We zouden ‘m zelfs kunnen gebruiken om bij familie en vrienden in Zoetermeer en Den Haag op bezoek te gaan. Oh ja, dan zouden we overnachten op de boulevard van Scheveningen. Dat mag vast niet, maar de gedachte is héérlijk!

Vragen en antwoorden
De zoektocht naar een camper begint bij het stellen van een hoop vragen: Waar willen we de camper voor gebruiken? Korte tripjes en vakanties of zelfs voor lange reizen (dus als een soort van 2de huisje)? Hoeveel luxe willen we? Willen we erin kunnen staan of is het prima dat we er alleen in kunnen liggen en zitten? Een vast bed of een bed dat telkens in- en uitgeklapt dient te worden? Willen we zelf een busje kopen en (met hulp van anderen) ombouwen naar een camper, of kopen we een busje dat reeds omgebouwd is? Willen we een nieuwe camper of tweedehands? En hoe zit het dan met bouwjaar, kilometerstand, en benzine of diesel?
Er bestaan gelukkig een hoop websites die ons enorm op weg hebben geholpen bij het stellen en beantwoorden van veel vragen. (check bijvoorbeeld bynomads.nl). Het busje mag niet te groot zijn en liefst er van de buitenkant niet uitzien als een typische camper, want we willen ‘m tevens gebruiken als personenauto (onze huidige auto zullen we dus verkopen). We willen er korte en langere trips mee maken, in binnen- en buitenland (zodra dat weer mag). En in alle seizoenen, dus ook in de winter een paar dagen naar de Eifel of de Ardennen met de camper behoort tot de mogelijkheden.
Dit zijn slechts een paar van de vragen die inmiddels beantwoord zijn en die hebben ertoe geleid dat we ons om te beginnen voornamelijk oriënteren op de Volkswagen T4 (en busjes die daar qua grootte op lijken)

Zoeken, kijken en twijfelen
Vervolgens begint de zoektocht op internet, en boy oh boy, wat is daar veel te vinden! (Gewoon via marktplaats, by the way). Je ziet door de bomen haast het bos niet meer. Dankzij een goede kennis met veel verstand van en ervaring met auto’s en camperbussen lukte het ons om flink te filteren zodat de keuze meer behapbaar werd. Hij maakte ons overigens ook attent op een aantal goede websites waaronder zelfs specifieke Facebook groepen waar we terecht konden voor nog meer antwoorden op onze vragen.
Uit die behapbare lijst maakten Rich en ik vervolgens een top 3 en die campers gingen we bekijken en natuurlijk een proefritje maken. Dat was altijd fantastisch! Ja, als je niet echt wordt ‘gehinderd door kennis’ (😉) dan is het een gevoelskwestie. Ik zag ons al helemaal genieten van de vrijheid van ons campertje! Maar dan komt de ratio om de hoek kijken en slaat de twijfel toe. Was die andere niet toch beter? Best veel kilometers, is dat geen risico? Misschien toch een jongere camper? En deze is technisch en qua carrosserie misschien wel goed, maar hij heeft geen kachel, hoe is dat in de winter? Of erg veel ramen, is dat niet heel koud? Geen extra accu? Hoe gemakkelijk is het om er een aparte accu bij te plaatsen?
Oh nee!
Ieder bezoek leidde tot nóg meer vragen en twijfels. Allemaal uit angst om een verkeerde keuze te maken en dus geld te verkwisten. (Even tussendoor: stel dát we tot een koop zouden overgaan, dan zouden we vooraf sowieso een ANWB keuring laten doen om de laatste twijfels weg te nemen, maar het blijft veel geld).

Life is all about taking chances
“Life is all about taking chances”. Dat is één van mijn lijfspreuken, maar blijkbaar eentje die ik niet zo makkelijk hanteer wanneer het om 8.000,- tot 10.000,- Euro gaat (die we nog niet eens bij elkaar gespaard hebben).
Het blijft altijd een risico. Zelfs wanneer je een nieuwe auto of camper koopt kun je pech hebben. Onze huidige auto, een tweedehandsje, die bijna 300.000 km heeft gereden en 16 jaar oud is, doet het nog prima en we hebben er (even afkloppen) nog nóóit problemen mee gehad. Dát is wat je wil als je iets nieuws koopt (en al helemaal aangezien de camper onze auto zou gaan vervangen!). Maar die garantie krijg je niet, het is ook een beetje geluk hebben.

Better safe than sorry
We kwamen er niet uit, Rich en ik.
Iedere bezichtiging leidde tot meer vragen waar we geen antwoord op konden geven simpelweg omdat we ‘camper-ervaring’ misten. Ja, we hebben heus wel eens een camper gehuurd, maar altijd in de zomer. En een échte camper, dus van alle gemakken voorzien.
In ons hoofd hebben we het bezitten van een camper geïdealiseerd, maar zou het ons in de praktijk wel brengen wat we in ons hoofd verwachten? Stel dat dat niet zo is?
En toen kwam er ineens een Eureka-moment!
Hoe kan het dat we niet eerder bij deze optie hadden stilgestaan?!
We gaan campertjes huren van particulieren. Precies dezelfde campers als die wij voornemens zijn te kopen. Dan kunnen we ervaring opdoen en in de tussentijd sparen we gewoon verder. Maar eh…? Kun je überhaupt wel campers huren van particulieren? Even Googelen en ja hoor, alles lijkt te kunnen tegenwoordig. Net zoals je iemands huis huurt via Airbnb, zo huur je ook iemands camper via Goboony, Paulcamper en Camptoo. Fantastisch dat dit bestaat! Het voelde voor ons beiden onmiddellijk als een opluchting, als ‘ruimte’ die vrijkwam. Het idee van direct een eigen camper kopen zetten we voorlopig in de koelkast en we geven onszelf dit hele jaar de tijd om ervaring op te doen. Zo, de druk is van de ketel… In februari al de eerste trip? 😉

Laat als eerste een reactie achter