Sla over naar de inhoud

Alleen bij een grote boodschap…

Wist je dat we 50 jaar geleden ongeveer 70 liter schoon drinkwater per persoon per dag wegspoelden bij het doortrekken van het toilet?! De moderne spoeltechnologie heeft dit hoge aantal weliswaar verminderd, maar een rondje op het internet – waarbij ik specifiek heb gezocht naar recente cijfers (uit 2019, want 2020 is er nog niet) – brengt mij tot de conclusie dat iedere spoelbeurt nog steeds zo’n 6 tot 8 liter water kost en dat de gemiddelde Nederlander zo’n zes keer dag het toilet doorspoelt. Hiermee komen we toch nog uit op een slordige 36 tot 48 liter per persoon, per dag. Schoon drinkwater, hè! Als je niet beter weet dan dat je onbeperkt toegang hebt tot schoon drinkwater, dan vind je dit misschien niet schokkend. Of beter; het ‘zegt’ je niks, je denkt er simpelweg niet over na, het was immers altijd al zo.

Nu heb ik het alleen nog maar over het doorspoelen van het toilet, maar wat te denken van de afwas, de was, het tandenpoetsen, douchen en noem maar op. Wees gerust, ik ga geen betoog houden over dat we écht écht écht zuiniger met ons schone drinkwater moeten omspringen. Ik wil alleen een simpele tip geven die iedereen direct kan toepassen, die een instant goed gevoel én drinkwaterbesparing oplevert: trek je toilet alleen door als je een grote boodschap doet.

Toen Rich en ik nog in een ‘normaal’ huis woonden, hebben we op enig moment deze regel ingevoerd en dat werkte helemaal prima. Het is verbazingwekkend hoe snel dit went en hoe het tegelijkertijd een goed gevoel oplevert. En best vaak zelfs! Want telkens als ik naar het toilet ging en niet doorspoelde, was ik mij bewust van de vele liters die ik daarmee bespaarde. Het enige waar je even bedacht op moet zijn, is dat je het toilet controleert (en even doorspoelt) voordat je bezoek krijgt, en uiteraard kun je deze regel niet toepassen als je zelf op bezoek bent, of op je werk, in een restaurant etc. 😉

Inmiddels hebben we in ons Tiny House een composttoilet en daar verbruiken we helemaal geen water mee. Ons toilet heeft gescheiden compartimenten, één voor de grote boodschap en één voor de kleine. De grote boodschap vangen we op in een emmer. We noemen deze – hoe toepasselijk – de poepemmer. De urine vangen we op in een jerrycan. Die verdunnen we met water uit de regenton en daarmee wateren we de plantjes in de moestuin. Dat schijnt supergoed te zijn (maar dat is een ander (blog)onderwerp).


Overigens maakten Rich en ik voor het eerst kennis met een composttoilet toen we tijdens onze fietsreis bleven overnachten bij een Frans gezin met 3 kinderen. Het hele gezin ging met ons mee naar het toilet om het te laten zien en instructies te geven. Superleuk om te merken hoe trots de ouders waren en hoe bewust de kinderen over het hoe en waarom van dit speciale toilet.  Nu hebben we er dus zelf één en het bevalt erg goed.

Zie hier ons eigen toilet. Helemaal zelf gemaakt van houten planken en balken die we vonden bij mijn vader in de schuur. Helemaal gerecycled dus. Trots op!

Even terug naar de challenge. Misschien denk je inmiddels dat ik je ga vragen een composttoilet te maken of aan te schaffen, maar nee, zo ver gaan we (nog) niet. Ik daag je uit één weekje het toilet enkel door te spoelen na een grote boodschap. Hoe groter het aantal mensen dat meedoet, des te meer schoon drinkwater we  besparen. Waauw, laten we zeggen dat je gemiddeld 45 liter per dag verbruikt, dan gaat het om 336 liter per week per persoon. Ben jij thuis met vier personen, dan hebben we het over 1.344 liter, dat is nogal wat! Succes!

Published inTip van Joy

Laat als eerste een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *